vrijdag 6 augustus 2010

Paraplu'tje, parasolletje

Tijdens mijn vakantie in Garda, Italië vorige week, hadden we toch wel één dag regen zeker. Maar toen heb ik ook de beste verkoper ooit aan het werk gezien.

De markt in Bardolino, 10u in de ochtend. De vele marktkramers zien de regen aankomen en beginnen hun duurste spullen alvast in veiligheid te brengen. En toen brak de regen los. Anderhalf uur lang viel het met bakken uit de hemel.

Het kraampje waar ik met Leen ging schuilen, stond tot de rand gevuld. Iedereen zocht nog een plekje om niet str*ntnat te worden. En de verkoper zag natuurlijk een gouden zaak.

Promt verhoogde hij de prijs van zijn paraplu's van 3 euro naar 5 euro en verkocht er zo'n 200 in een klein kwartiertje. De mensen stonden met hun portefeuille te zwaaien om toch maar ééntje te bemachtigen. Precies de New York Apple-store met de release van de iPhone 4.0.

De verkoper wist zijn mensen aan te trekken. Met een luide stem en zijn slecht Duits, wist hij alle paraplu's te verkopen in 15 minuten. Uitverkocht! En er waren nog geïnteresseerden. Heeft die even gouden zaken gedaan seg.

Zoals al langer geweten, is verkopen een kunst. En dan kunnen we van die marktkramers nog wat leren. Deze Italiaan wist alvast de originele betekenis van reclame in de praktijk om te zetten. (reclamare: herhaaldelijk luid schreeuwen)

Geen opmerkingen: